Relațiile care ești

Ceea ce te face special, cea ce îți dă individualitate, ceea ce te face pe tine să fii tu se reduce, în final, la un singur lucru: relațiile pe care l-ai avut și care te-au făcut să fii ceea ce ești azi.

Prima relație ai avut-o cu mama ta. Este probabil relația care contează cel mai mult în definirea noastră ca personalitate. Această relație a influențat alte relații. Și, la rândul lor, aceste relații au avut o încărcătură emoțională care-ți i-au influențat modul de a fi.

Invers, bagajul tău emoțional pe care l-ai luat din alte relații au influențat relațiile nou construite. Complicat..? Da, asta-i viața!

Viața ta e suma dinamică a relațiilor tale. 

Viața ta în mod real nu este alcătuită nici din ceea ce deții, nici din titlurile pe care crezi că le ai și nici din moștenirea pe care crezi că o lași în urma ta. Viața ta e făcută din relațiile tale. Tu, așa cum ești azi, ești făcut(ă) de relațiile în care te-ai implicat. Și te vei schimba odată cu schimbarea relațiilor tale.

Cu fiecare relație pe care o am eu aduc înapoi, din trecutul meu, din celelalte relații care m-au construit, un lucru esențial pe care-l pun relația cea nouă.

De aceea, fiecare relație este o re-trăire, o aducere înapoi, în prezent, a ceva care este foarte important pentru mine. Atât de important încât vreau să-l retrăiesc. Și, de asemenea, să îl împart cu cel care îmi este alături. Și care, astfel, retrăit, va deveni și mai important pentru mine.

Etimologic vorbind, cuvântul ”relație” are o rădăcină latină care are semnificația de ”a aduce înapoi”

Nu încerc aici să argumentez adevărul celor spuse mai sus. Eu sunt destul de sigur că sunt adevărate în măsura în care cădem de acord că știința (psihologia, neuroștiințele, biologia etc) este cea care furnizează măsura adevărului de azi.

Sunt destul de sigur că, azi, adevărul este că relațiile noastre contează mai mult în definirea noastră ca personalitate unică decât ADN-ul sau mediul social.

Conceptul recent (și, pare-se, bine fundamentat științific, de neuroplasticitate, google-it!, susține acest lucru). Cei care cred că nu acesta este adevărul de azi se pot opri din citit aici. Voi continua pentru ceilalți.

Vestea bună este că, dacă așa stau lucrurile, chiar poți să fii cu adevărat cine îți dorești să fii. Singurul lucru pe care îl ai de făcut pentru a începe să te reconstruiești cu adevărat este ca, de-acum înainte, să fii atent la relațiile în care te afli. La relații și nu la oameni. 

Pun aici 10 lucruri la care să te gândești acum.

1. Fii autentic cu ceilalți. Autenticitatea ta îi va îmbogății pe ceilalți și, parte din ei, cei care cu adevărat contează, vor aprecia lucrul acesta și îți vor răspunde, de asemenea, cu autenticitate. Așa vei fi mai bogat. Iar ceilalți, cei care vor încerca doar să se folosească de autenticitatea ta, ei bine ei nu contează.

2. Investește în relații și nu în oameni. Oamenii se schimbă și, de fapt, oamenii sunt schimbați de relațiile lor. Dacă vrei oameni mai buni, investește în relația cu oamenii, nu în oameni.

3. Relațiile și nu oamenii sunt cele care pot fi toxice. Nu există oameni răi. Există doar oameni care au bagaje emoționale atât de toxice pentru tine încât relația cu ei îți face rău. Aceeași oameni, cu același bagaj emoțional ar putea să fie foarte importanți pentru altă persoană. Până la urmă chiar și pentru Hitler a existat o Eva Braun.

4. Poate că nu ai nevoie de prieteni noi ci de relații noi cu prietenii vechi. Este foarte comod pentru noi să spunem că ”nu mă mai înțeleg cu X aș cum o făceam pe vremuri” și că, de aceea, ”am nevoie de prieteni noi”. De fapt noi nu facem efortul de a ne adapta relația și de a o crește pe măsura nevoilor și valorilor noastre. Dacă se poate.

5. Ești 100% responsabil pentru relația ta. Nimeni, niciodată nu mă va putea convinge că există o situație în care aș fi silit să rămân într-o relație deși nu vreau acest lucru. Singurul responsabil pentru relația în care mă aflu sunt eu. Nu pot da vina pe nimeni pentru situația în care sunt, în relația în care sunt, în afară de mine însămi.

6. Responsabilitatea pentru relație și-o asumă cel care este cel mai matur emoțional. Într-o relație nu e democrație și nici egalitate. Întotdeauna va fi unul care își va suma, conștient sau nu, responsabilitatea pentru relație. E ideal să fie conștient.

7. Într-o relație totul se împarte. Este imposibil să fie într-o relație în care eu să mă simt bine iar parterul meu se se simte rău. Dacă este așa de fapt nu avem o relație. Adevărul este că într-o relație ceea ce simt eu se transmite partenerului meu. Și ceea ce simte el mi se transmite mie. 

8. Fiecare relație reprezintă un alt nivel de maturitate și de creștere. Cu fiecare relație învăț mai mult despre mine și, mai mult, fiecare relație în care am fost mă construiește câte un pic.

9. În relațiile care contează alfabetul este comportamentul și nu comunicarea. În relații adevărate contează ceea ce faci nu ceea ce spui ca faci. Emoțiile (care sunt cărămizile relației) nu vin din cuvinte ci din gesturi, atitudini, fapte.

10. Relațiile sunt emoție. Suntem făcuți din emoții și relațiile noastre sunt la rândul lor, bazate pe emoții. Fiecare relație cu amprenta ei specifică, de neconfundat, cu amestecul ei inconfundabil de emoții. Deci relațiile sunt emoție. Dacă nu simți o emoție, nu e o relație. 

Gândește-te la ele cu mine și spune-mi ce crezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.